Počet zvířat v ZOO: 57

Čáp

Velcí ptáci s dlouhým zobákem, krkem a nohama, u nichž jsou prsty spojeny mělkým kožovitým záhybem. Křídla jsou dlouhá, široká, všichni čápovití vynikajícím způsobem plachtí, často ve velkých výškách. Většina druhů j e zbarvena černo-bíle, obě pohlaví stejně, samice jsou zpravidla poněkud menší. V letu mají natažený krk. Známe 19 druhů z pěli rodů, které žijí převážné v tropických oblastech. Do chladnějších území se nastěhovalo jen několik z nich, ale na zimu odlétají. Obývají většinou slepni až poloslepní prostředí, hnízdí na stromech nebo vyvýšených místech. Jednotlivě hnízdící druhy žijí zpravidla v trvalých párech, u koloniálních samec hájí hnízdo a láká k němu samici. Tvorba páru se stvrzuje různými postoji, syčivými hlasy a klapáním zobáku. Potravu sbírají při chůzi v mělké vodě nebo i na suchu.

Čáp bílý (Ciconia ciconia) Rozšíření: Evropu, severozápadní Afrika a střední Asie. Někdy je k tomuto druhu řazen i čáp východní (Ciconia boycianci), ohrožený druh z východní Asie. V Evropě je čáp bílý velmi známý pták, proto jeho nápadné ubývání bylo v roce 1954 podnětem k mezinárodnímu sčítání. Opakované sčítání v roce 1958 ukázalo pokles o zhruba 50 %, čáp v té době již téměř vymizel z celé západní Evropy. Ve střední a východní Evropě je situace různá, místně se počty dokonce zvýšily. Je tomu tak i na území ČR, kde se čápi rozšířili z nížin do vyšších poloh. K roku 1994 hnízdilo u nás 851 párů. Také některé pokusy o znovu vysazení v západní Evropě byly úspěšné: ve Švýcarsku hnízdilo v roce, 1900 140 párů, poslední pár v roce 1949, nově vysazená populace se zvýšila mezi lety 1960-87 na 134 páry. Čápi jsou domovem v otevřené krajině, nedaleko vod. Potrava je rozmanitá, nejen tradiční žáby, ale i ryby, plazi, červi, hraboši, mláďata větších ptáků a savců. Na zimovištích ve střední a jižní Africe následuje hejna sarančat. Hnízda jsou na stromech, střechách, komínech, v poslední době i na sloupech elektrického vedení, na vhodných místech i v malých koloniích. Nejdelší zjištěný věk volně žijícího čápa bílého je 33 let, v zajetí 48 let.


Čáp webkamera online

Webcam Čáp bílý, kamera snímá živě hnízdo páru čápa bílého v Polsku.


Váš hlas: Žádná Průměr: 4.5 (4 votes)


Přidat komentář  | 12029x přečteno  | Linkuj.cz  | Facebook Facebook  | Google Google