Počet zvířat v ZOO: 57

Gorila

Gorila obecná (Gorilla gorilla) je dnes největším žijícím lidoopem, měří až 2 metry. Roku 1964 se odhadoval počet těchto opic na 6000 až 10 000 kusů. Gorily dělíme do dvou zeměpisných ras. Hojnější je gorila nížinná (Gorilla gorilla gorilla), obývající oblast Afriky mezi řekami Niger a Kongo. Druhá rasa, gorila horská (Gorilla gorilla beringei), která má hustší srst s nápadně dlouhými chlupy na temeni, žije také ve střední nepatrném území vysokých sopečnatých pohoří u jezera Tanganika a u Albertova jezera. Horské gorily jsou mnohem vzácnější a jejich stav se udržuje jen díky velmi přísné ochraně.
Území obývané horskými gorilami se v zásadě liší od běžných představ tropických pralesů. Tato gorila totiž žije v nadmořské výšce 2650 až 4400 m, v oblasti s častými srážkami a s prudkými bouřemi doprovázenými často krupobitím. V těchto horských pralesích klesá někdy teplota velmi nízko. Jsou známy i případy slabých mrazíků. K tomu musíme přidat časté mlhy, které i pro člověka z tropických oblastí kolem tohoto území nejsou nijak příjemné. Gorila nížinná obývá nížinné pralesy s typickým tropickým podnebím.
Gorila je největší z lidoopů. Zajímavostí je, že u gorily jsou ze všech lidoopů nejvýraznější rozdíly mezi samcem a samicí. Samec měří 180 cm, ale jsou známy případy, kdy samec měřil až dva metry. Samice jsou vždy menší a vzpřímené; nepřesahují 150 cm. Váha dospělých samců se pohybuje od 150 kg do 200 kg. Dosud nejtěžší samec Phil ze zoologické zahrady v Saint Louisů v USA vážil dokonce 350 kg. Samci jsou na hřbetě zbarveni stříbrošedě. Samice váží od 70 do 110 kg.
Gorily jako většina opic žijí ve skupinách od dvou do třiceti členů. Průměrná velikost tlupy je 17 členů. Celá skupina obývá okrsek o rozloze 25 až 40 km2. Denně se po tomto velkém území pohybuje skupina jen na několik set metrů, někdy až přes pět kilometrů. Ovlivňuje to hlavně počasí. V době mlh a dešťů sedí gorily na hnízdech, nepohybují se a nechávají po sobě stékat proudy vody. Za slunečného počasí se však celá tlupa stěhuje na paseky a na prosluněná místa, kde se pak sluní tak dlouho, až po nich stékají potůčky potu. Slunce milují všechny gorily bez výjimky.
Vedoucím tlupy je vždy mohutný samec se stříbrošedým hřbetem, který však podobně jako vedoucí šimpanz strpí vedle sebe i jiné staré samce. Ani obrana okrsku není nijak bojovná. Jednotlivé tlupy na sebe při setkání neútočí, nebojují spolu. Naopak se často spojují a putují dál společně. Ovšem vůdce tlupy přesto vyžaduje od ostatních členů povinnou úctu. Potká-li starý samec mladého nebo starší zvíře na úzké cestě, musí se mu podřízená gorila uhnout. Obvykle stačí jen ostrý pohled, popřípadě odstrčení rukou nebo hrudí. Staří samci strpí i veselé skotačení mláďat, která po nich šplhají, tahají je za chlupy, při pochodu na nich sedí apod.
Gorily jsou podle rozboru trusu i podle přímých pozorování krajními vegetariány. Hlavní složkou jejich potravy nejsou plody jako u šimpanzů, ale hlavně listí, výhonky keřů i stromů, kůra, kořínky apod.
Dnes gorile hrozí vyhynutí a je zákonem přísně chráněná.


Gorila webkamera online



Váš hlas: Žádná Průměr: 4.4 (7 votes)


Přidat komentář  | 13696x přečteno  | Linkuj.cz  | Facebook Facebook  | Google Google