Počet zvířat v ZOO: 57

Jaguár

Další velkou skvrnitou kočkou je jaguár americký (Panthera onca). Často se zaměňují s levhartem. Známe už odlišovací znaky obou. Jaguár má poměrně mohutnější hlavu a kratší nohy. Má kratší ocas. Levhart nosí dlouhý ocas špičkou vzhůru. Velikostí a základním zbarvením se obě šelmy neliší.
Jaguár žije hlavně v Jižní Americe. V Severní Americe se s ním setkáváme jen v jižních státech. Způsobem života se podstatně neliší od svých ostatních příbuzných. Výborně skáče, plíží se a znamenitě šplhá po stromech. Podobně jako tygr se rád koupe a dokáže přeplavat i široké jihoamerické veletoky.
Jaguár útočí na člověka jen tehdy, je-li poraněn. Jinak se mu, jako ostatní šelmy, vyhne.
Jaguár rád pobývá u vody, kde číhá na svou oblíbenou kořist, na velké hlodavce, kapybary. Jinak loví i jiné větší savce, jako jsou tapíři a velká domácí zvířata. Nepohrdne však ani ptáky a drobnými živočichy.
V přírodě se mezi jaguáry tu a tam vyskytnou černě zbarvené kusy, jako u levharta. To jsou nejvyhledávanější zvířata pro zoologické zahrady.
V zajetí se chová jaguár stejně jako levhart. Mladá koťata snadno zkrotnou a dají se vodit na řemínku jako psi. Snadno se také rozmnožuje, a dokonce se i kříží s levhartem.


Jaguár webkamera online

Zoo webová kamera jaguára ve výběhu.


Váš hlas: Žádná Průměr: 4.2 (10 votes)


Přidat komentář  | 12791x přečteno  | Linkuj.cz  | Facebook Facebook  | Google Google