Počet zvířat v ZOO: 57

Levhart

Další velké kočky jsou už o hodně menší než lev a tygr. První z nich je levhart skvrnitý (Panthera pardus).
Jen málo šelem se může pochlubit tolika jmény jako levhart. Spisovatelé dobrodružných knih a cestopisů ho nazývají pardálem, pantherem, leopardem atd.
Levhart bývá i s devadesáticentimetrovým ocasem až dva a půl metru dlouhý. Srst má žlutou až tmavožlutou a na celém těle pokrytou černými skvrnami. Jsou to nepravidelné tečky, půlměsíčky, na hřbetě a na bocích kroužky. Barva srsti uvnitř kroužku, ve dvůrku, je vždy o něco tmavší než okolní srst. Jaguár však má ve dvůrcích ještě černé tečky. Tečky v kruhových skvrnách mají levharti jen zcela výjimečně.
Levhartovo zbarvení je přizpůsobeno místu, kde žije. Levharti, podobně jako tygři, vytvářejí mnoho zeměpisných ras. Ze všech kočkovitých se rozšířili nejvíce. Žijí v celé Africe, v Malé Asii, v Persii, v Zakavkazí až po Kavkaz, v Indii a na indických ostrovech, v Číně, v Mongolsku, na Sibiři a v Koreji. Zamyslíme-li se nad výčtem oblastí, v nichž žijí, pochopíme, proč se levhartí rasy liší někdy tak nápadně. Vždyť rozdíly mezi podnebím Sibiře a tropické Afriky jsou skutečně značné. Proto sibiřští a čínští levharti mají mnohem hustší a delší kožešinu než levharti z oblastí tropických.

Zcela zvláštní formou levharta je černý pardál. Indové mu říkají baghira. Není to ani zeměpisná rasa, ani druh levharta. Odborně se takovému jevu říká barevná odchylka. Vzniká nadbytkem barviva v srsti. Mezi černými a normálně zbarvenými levharty je asi takový rozdíl jako mezi člověkem černovlasým a plavovlasým. Proto se mohou černí levharti vyskytovat ve všech oblastech, kde levhart žije. Jejich potomci mohou být jak černí, tak normálně vybarvení.

Levhart je jednotí z nejdokonalejších šelem. Není však pravda, že by byl zákeřnější než jiné šelmy. Jako každá šelma i levhart se člověku zdaleka vyhýbá. Je-li ovšem postřelen nebo zahnán do úzkých, pak se přirozeně brání. Levhart je šelma jako všechny ostatní. Všechno jeho počínání je řízeno jen vrozeným pudem, a ne rozumem. Plížení za kořistí není žádná záludnost, nýbrž pudem řízená nutnost.
Výraznou vlastností levharta je i jeho úžasná pohyblivost. Pohybuje se neobyčejně rychle na zemi i v korunách stromů, v nichž šplhá s naprostou jistotou. V tom je blízký malým kočkám.
Kořisti se zmocňuje podobným způsobem jako ostatní kočky. Číhá na stromě, nebo se připlíží a dlouhým skokem ji uchvátí. Kořist si často odnáší na strom. To dělají zejména afričtí levharti. Chrání tak svou potravu před hyenami a šakaly, kteří by se na zbytcích přiživili. Potravou levhartů jsou antilopy, ptáci, ještěrky i myši. Rádi loví i opice.
Je-li levhart odmalička v zajetí, dá se snadno ochočit jako ostatní kočky. Jen starší mláďata se vzpírají a neustále útočí i proti mřížím.
Levhart spotřebuje denně pět až šest kilogramů masa. Občas je nutno dát mu i celé králíky s chlupy a s kostmi. Má-li v zajetí vše, co potřebuje, lehce se rozmnožuje a dožívá se až dvaceti let. Ze zajetí jsou známí i kříženci levharta se lvem.
Ve středoasijských velehorách žije levhartův blízký příbuzný levhart sněžný (Panthera uncia). Říká se mu také irbis horský. Je přibližně velký jako levhart skvrnitý, ovšem s levhartem si ho splést nemůžeme. Tělo má porostlé dlouhými a hustými chlupy. Dlouhý chlupatý ocas bývá na deset centimetrů tlustý. Srst je šedobílá s výraznými černými skvrnami. Ladnými a pružnými pohyby se levhart sněžný neboli irbis podobá i levhartovi. Málokterá šelma má tak krásný vzhled. Jeho šedobílá srst je ve vysokých horách dokonalým ochranným zbarvením. Jako velký šedý kámen číhá irbis u ochozů divokých ovcí a kozorožců. Jen občasné zachvění huňatého ocasu prozrazuje, že je v neustálém střehu a napětí. Přiblíží-li se jeho kořist, prudce se vymrští jako pero a obrovským skokem jí dopadne na hřbet.
V zajetí se irbisům příliš nedaří. Nesvědčí jim ani nížinné podnebí a nezvyklá strava. Nikdy se také nedožijí vysokého věku a jen výjimečně se podařilo irbise v zajetí rozmnožit.


Levhart webkamera online

Živá webkam zvířat. Zoo Gepard live


Váš hlas: Žádná Průměr: 3.6 (7 votes)


Přidat komentář  | 11937x přečteno  | Linkuj.cz  | Facebook Facebook  | Google Google

na obrázku jsou gepardi!


na obrázku jsou gepardi!