Počet zvířat v ZOO: 57

Orangutan

První z lidoopů v internetové zoo je orangutan sundský (Pongo pyg-maeus). Jeho jméno se někdy psává podle malajské výslovnosti orangutan, což znamená v malajštině „lesní muž". Orangutan obývá pralesy na ostrovech Borneu (Kalimantan) a Sumatře (Andalas). Je to tedy jediný asijský lidoop. Jeho asijský původ uhodne i člověk, který ho vidí poprvé. A to podle očí, které mají podobně jako šikmé oči žlutého plemene zdvojená horní oční víčka.
Samec bývá až 1,5 m vysoký. Samice je menší, měří jen asi 1,10 m. Dospělí orangutani váží 70 až 80 kg. Jsou velmi nápadní dlouhými, rezavě červenými chlupy a velice dlouhýma rukama, které dosahují ve vzpřímeném postoji téměř až na zem. Orangutanova mohutná hlava je vsazena hluboko mezi ramena, která se tím dostávají do výše malých uší. Při letmém pohledu se nám zdá, že orangutanovi krk vůbec chybí. Mláďata a samice mají hlavu poměrně kulatou; u starých samců však hlava svůj lidský charakter ztrácí. Po stranách jim narostou velké modročervené lícní vaky, vytvořené z tuku a vaziva. Na hrdle mají samci vole, jehož obsah mívá až šest litrů. Je to hrdelní vak, který si orangutan může naplnit vzduchem. Dlouho se nevědělo, k čemu tento útvar vůbec slouží. Přesnými pozorováními v přírodě i v zoologických zahradách se ukázalo, že orangutani používají tohoto vaku ke „zpěvu". Ačkoli jím vydávají zvuky dost slabé, nese se jejich hlas tichým pralesem velmi daleko. Je to opět zvukové označování okrsku zvířete. Vydávání těchto zvuků umožňuje právě onen hrdelní vak, který je jakousi nádrží na vzduch.
Orangutan má povahu mnohem klidnější než ostatní lidoopové. I jeho pohyby jsou pomalé. Ve větvích se pohybuje podobně jako gibbon. „Kráčí" větvemi se stejnou jistotou, jen trochu pomaleji.
Samci orangutanů jsou samotáři a žijí odděleně od samic. Samice se zdržují v korunách stromů společně se svými nedospělými mláďaty, která dospívají teprve v osmém až desátém roce. Orangutani se dožívají poměrně vysokého věku, podle spolehlivých zpráv padesáti až šedesáti let.
Povšimněme si však jedné zvláštnosti všech lidoopů! S příchodem soumraku si totiž každý lidoop staví v koruně stromu velké hnízdo z větví. Pečlivě si je vystele listím a drobnými větvičkami. Stavěči pud projevují v zajetí a před každým spaním si vyrobí hnízdo aspoň z pokrývek. V přírodě si lidoopi stavějí každý den nové hnízdo.
Orangutani se živí především ovocem, výhonky, ale také hmyzem, vejci a malými zvířaty. Jsou jako všechny opice značně vybíraví a zničí vždy mnohem víc potravy, než kolik jí k obživě potřebují.
Orangutanů je dnes už velmi málo. V zajetí jsou malí orangutani velice přítulní; vyžadují však péči jako malé děti. Dospělí jsou stále nevrlí a po celý den se krčí v rohu klece; vypadají jako hromada rezavě černých chlupů.
Orangutánům hrozí vyhubení, protože pralesy, v nichž žijí, padají za oběť dřevařskému průmyslu a farmaření.





Váš hlas: Žádná Průměr: 4.3 (13 votes)


Přidat komentář  | 13891x přečteno  | Linkuj.cz  | Facebook Facebook  | Google Google