Počet zvířat v ZOO: 57

Panda

Nejkrásnějším představitelem skupiny medvídkovitých šelem je panda červená (Ailurus fulgens). Má dlouhou hustou srst, svrchu krásně červenou, na spodu těla a na končetinách leskle černou. Velmi kulatá hlava připomíná kočku. V obličejové části je žlutobílá s červenavými skvrnami. Celkový vzhled pandy doplňuje ještě dlouhý huňatý a široký ocas, který je na červenavém podkladě tmavě kroužkován.
Panda žije v Himálaji, v Číně a v Barmě. Objevuje se v horách až ve výši 4000 m n.m.
O jejím životě v přírodě toho moc nevíme. Živí se smíšenou potravou. Požírá ptáky, vejce a hmyz, ale největší její pochoutkou jsou mladé výhonky bambusů. Potřebuje je zcela nezbytně, protože v zajetí bez nich hyne. Proto je v zoo tak vzácná.

Blízkou příbuznou pandy červené je panda velká (Ailuropoda melanoleuca). Svým tělem až 1,5 m dlouhým ,se řadí k největším příslušníkům této čeledi. Pro její téměř zakrnělý ocas ji kdysi zařazovali mezi medvědy. Zajímavé je její zbarvení. Hustá srst je žlutobílá a jen kroužky kolem očí, boltce, přední a zadní končetiny a pás přes lopatky jsou černé.
Pandu velkou objevil teprve roku 1870 známý přírodovědec, misionář David vysoko v Tibetu a v Číně. Její potravu tvoří hlavně bambusové výhonky.
V přírodě se vyskytuje vzácně, a proto o jejím životě skoro nic nevíme. Pozoruhodně má panda veliká upraveny přední končetiny. Dovede totiž používat zvláštní prodloužené záprstní kůstky, která je jako šestý prst postavena proti ostatním pěti prstům.
Těchto zajímavých a milých zvířat žije v přírodě jen několik set kusů. Panda velká je světoznámým symbolem ochrany přírody.


Panda webkamera online

poznámka


Váš hlas: Žádná Průměr: 4.1 (27 votes)


Přidat komentář  | 14071x přečteno  | Linkuj.cz  | Facebook Facebook  | Google Google