Počet zvířat v ZOO: 57
warning: Parameter 1 to theme_webcams_webcam() expected to be a reference, value given in /www/izoo.eu/izoo.eu/includes/theme.inc on line 656.

Sovice sněžná

Sovy zahrnují dobře definovatelný řád vesměs nočních masožravých ptáků s nenápadným, maskovacím opeřením. Vyznačují se pozoruhodně měkkým a bohatým krycím peřím, chybějícím prachovým peřím v dospělosti a existencí různě vyvinutého péřového závoje (soustředně seřazených úzkých pírek) kolem očí. Načechrané peří tvoří klamný dojem tělesné mohutnosti, ve skutečnosti je soví trup subtilní a kosti tenké. Lebka je poměrně malá, nápadné jsou velké očnice a mnohdy asymetricky umístěné, rovněž velké ušní otvory, což napomáhá k přesnému určení místa z kořistí. Mohutný zobák je na rozdíl od dravců zahnutý už od kořene, jeho hrany jsou hladké, bez výběžků. Větší část zobáku bývá skryta v obličejovém peří, které u spodní části zobáku nahrazují štětinovitá pírka (vibrisy) s hmatovou funkcí. Soví oči jsou totiž zaostřeny na dálku; nablízko vidí sovy velmi špatně, takže z lidského hlediska mohou být považovány za dalekozraké. Při ohledávání a porcování usmrcené kořisti oči dokonce přivírají a orientují se pouze vibrisami. Při mrkání sovy zavírají oči horním víčkem, tedy stejně jako člověk. Zdá se, že právě to spolu s rozvážným chováním z nich učinilo symbol moudrosti. V očnici jsou oční koule umístěny skoro nepohyblivě, směřují dopředu a k rozšíření zorného pole napomáhá nezvykle vysoká pohyblivost hlavy, kterou sovy bez potíží otočí až o 270°. Soví oko je považováno za jedno z nejdokonalejších v živočišné říši, představuje orgán specializovaný na pohyb a lov ve tmě. Sovy však vidí dokonale i ve dne, vždyť arktické druhy v létě loví jen za světla. Uvádí se, že rozlišovací schopnost očí je až 100 krát lepší než u člověka. V naprosté tmě však sovy nevidí rovněž nic, protože oční tyčinky reagují jedině na alespoň nepatrné množství světla. Přešlo bylo pokusy dokázané, že sova chytla pohybující se myš i v úplné tmě. Tehdy se řídila svým dalším výjimečným smyslem - sluchem, který hraje v životě sov podobně důležitou roli jako zrak. Sova svou potenciální potravu nejen slyší, ale díky asymetričnosti sluchového aparátu dokáže bezpečně určil i její polohu a přesně zaútočil. Bezhlučný pohyb lelek umožňuje jejich měkký povrch a hřebínkovitý okraj vnějšího praporu prvních tří ručních lelek. Sovy často loví číháním na vyvýšených mistech a pozorně vyčkávají, co se kde šustne. Noční doba aktivity prakticky vylučuje konkurenci ze strany dravců. Obě skupiny sice využívají podobnou potravinovou základnu, ale v poněkud odlišné denní době. Chytají, a to i velké druhy sov jako sovice sněžní nebo puštík vousatý, ponejvíce drobné hlodavec. Méně se živí menšími ptáky nebo velkým hmyzem. Oběť uchopí prsty a probodnou ostrými drápy. Sovy nebývají vybíravé co se druhu potravy lýčí. Travicí mechanismus sov je poněkud odlišný od dravců. Sovám chybí vole a potravu v žaludku rychle tráví (např. sova pálená asi za dvě hodiny), takže obtížně rozložitelné látky (kosti, peří, chlupy) zůstávají celkem neporušené. Snáška začíná tak, aby se mláďata líhla, popř. vylétala, v době hojna a dostupné potravy, takže např. sovy v mírných zeměpisných šířkách kladou vejce už koncem zimy nebo časně z jara. Počet vajec, aspoň u některých druhů „myšožravých“ se mění v závislosti na početnosti drobných savců, která kolísá v pravidelných 3-4letýeh cyklech. Snáška je zahřívána (ponejvíce pouze samicí) ihned od snesení prvního nebo druhého vejce, takže se mláďata líhnou postupně a tento věkový a pochopitelně i růstový rozdíl zvýhodňuje starší. Ta při nedostatku potravy mohou své nejmladší sourozence i sežrat, obdobnou redukci počtu mladých někdy provedou rodiče. Pudově tím zajišťují kvalitnější vývin silnějších zbylých potomků.

Sovice sněžní (\ vclea scandiaca) Hmotnost 1,5-2,5 kg, Rozšíření: sever Ilurasie a Severní Ameriky. Je to velký tundrový predátor, zastupující v potravním řetězci na dálném severu výry. Živí se hlavně lumíky, ačkoli zmůže zajíce běláky nebo bělokorý. Početnost lumíků se ve 4-5letýeh cyklech výrazně mění, na což sovice reaguje změnami v množství snášených vajec a odchovaných mláďat. V letech hubených na lumíky zaletují v zimě jednotliví ptáci na jih. V ČR se sovice sněžní v zimě nepravidelně objevuje na polích a lukách. Starší název: sova sněžná.

webkamera safari zoo, živý pohledn na párek sovic



izoo.euhttp://www.izoo.euSafari Zoo


Přidat komentář  | 11250x přečteno  | Linkuj.cz  | Facebook Facebook  | Google Google