Počet zvířat v ZOO: 57

Surikaty

Surikaty žijí ve všech částech pouště Kalahari v Botswaně a Jižní Africe. Skupina surikat se nazývá „dav“, „gang“ nebo „klan“. Klan surikat často obsahuje asi 20 jedinců, ale některé rodiny mají 50 nebo více členů. Surikaty se dožívají průměrně 12-14 let. Název „Surikata“ pochází z afrikánštiny. Surikaty jsou malá hrabajících zvířata, žijící ve velkých podzemních sítí s několika vchody, které opustí až v průběhu dne.
Surikaty mají dlouhé štíhlé tělo délky 25 až 35 cm. Surikaty jsou primárně hmyzožravci, ale nepohrdnou ani ještěrkami, hady, štíry, pavouky, vybírají vajíčka, malé či malé ptáky. Jsou částečně imunní na určité jedy, jsou imunní vůči velmi silným jedům štírů z pouště Kalahari, na rozdíl od lidí.
Surikaty obstarávají potravu ve skupině s jedním „strážný“ na stráži, který dává pozor na predátory, zatímco jiní hledají potravu. Strážní služby jsou obvykle asi hodinu dlouhé. V případě ohrožení začne surikata hlasitě pískat.
Surikaty pohlavně dospívají od jednoho roku života a může mít 1 až 5 mláďat ve vrhu. Březost u surikat trvá asi 11 týdnů a mladí se rodí v podzemní norách Divoké surikaty můžou mít až čtyři vrhy ročně. Surikaty mohou rodit svá mladé v jakékoliv roční době, ale většina narozených mláďat se vyskytují v teplejších obdobích. Štěňata vylézají z nory po třech týdnech. Většina surikaty ve skupině jsou sourozenci či potomci alfa pár.
V poslední době stoupá obliba chovu těchto krásných zvířat nejen ve světě, ale i u nás.


Surikaty webkamera online

Živá webkamera snímá výběh surikaty.


Váš hlas: Žádná Průměr: 4.9 (23 votes)


Přidat komentář  | 19580x přečteno  | Linkuj.cz  | Facebook Facebook  | Google Google