Počet zvířat v ZOO: 57

Tarantule

Tarantule patří do skupiny chlupatých a často velmi velkých pavouků, kteří patří hlavně k rodině Theraphosidae.
Některé rody tarantule loví kořist především v korunách stromů, jiní loví na zemi nebo v její blízkosti. Všechny tarantule mohou vyrábět hedvábné pavučiny, z nichž si obvykle staví svá hnízda a nory. Hedvábné pavučiny jim také usnadňují lezení nahoru a dolu. Tarantule loví hlavně hmyz a jiné členovce pomocí pavučin jako primární způsob zachycení kořisti. Největší tarantule mohou zabíjet zvířata tak velké, jako jsou ještěrky, myši a ptáci. Tarantule se nacházejí v tropických a pouštních oblastech po celém světě. Většina tarantulí jsou neškodné pro člověka, ale jejich kousnutí může mít fatální dopad na člověka s alergií. Všechny tarantule jsou jedovaté, ale pouze některé druhy mají jed, který může být pro člověka nebezpečný.
Název „tarantule“ pochází z města Tarentu v jižní Itálii a byl původně používán pro nesouvisející druhy evropských tarantulí. Když Evropané začali prozkoumávat oblasti, kde tyto velcí pavouci žijí zcela běžně, přešlo toto označení i na pavouky theraphosids.
Stejně jako všichni členovci je tarantule bezobratlý živočich. Tělo tarantule se skládá ze dvou hlavních částí, prosoma neboli hlavohruď a zadečku neboli opisthosoma. Prosoma a opisthosoma jsou spojeny pedicle (pásem). Tento pás je vlastně součástí prosoma a umožňuje zadečku pohybovat v širokém rozsahu ve vztahu k hlavohrudi.
V závislosti na druhu je délka těla tarantule v rozmezí 8 - 30cm. Tato délka je stanovena měřením od špičky zadní nohy na špičku přední nohy na protější straně. Největší druh tarantule může vážit více než 85 gramů. Největší tarantulí ze všech je Goliath Birdeater (Theraphosa blondi) žijící ve Venezuele a Brazílii. Dospělí jedinci mohou vážit až 150 gramů. Samečci jsou delší a samice širší po obvodu.
Většina tarantulí v Severní Americe jsou hnědé. Jinde byly nalezeny druhy, barvy modré (Haplopelma lividum), černé s bílými pruhy (Aphonopelma seemanni), žluté nohy značí (Eupalaestrus campestratus), modrá metalíza nohy zářivé a oranžové břicho jsou (Chromatopelma cyaneopubescens). Jejich domovem jsou savany, pastviny, pampy, deštné pralesy, křoviny, hory a lesy. Tarantule jsou obecně rozděleni do několika přírodních typů, dle toho, kde si stavějí svá hnízda a nory.
Podobně jako jiní pavouci se musí tarantule pravidelně zbavovat své tělesné skořápky (exoskeleton), aby mohl růst. Mladé tarantule se svlékají několikrát do roka. Sklípkani mohou žít několik let.Většina druhů v 2 až 5 roce života dosáhne dospělosti, ale některým druhům to může trvat až 10 let, než dosáhnou plné zralosti. Nejstarší pavouk, podle Guinessovy knihy rekordů, se dožil 49 let.
Chov tarantule může být velmi obtížné, ale může být velmi prospěšný. Od úspěšného páření, samice klade 50 až 2000 vajec, v závislosti na velikosti a druhu. Brazilský Losos Pink (Lasiodora parahybana) patří mezi větší druhy a je známo, že produkuje 1500-2000 vejce v jednom vaku. Další populární druh Goliath Bird Eater (Theraphosa blondi) snáší pouhých 50 vajec, i přes svoji "Goliášovu" velikost. Přesto jsou sklípkani stále populárnější jako domácí zvířata a jejich chov v zajetí je relativně jednoduchý.


Tarantule webkamera online

Webkamera z australské Zoo snímá chov tarantule.


Váš hlas: Žádná Průměr: 4.3 (35 votes)


Přidat komentář  | 27167x přečteno  | Linkuj.cz  | Facebook Facebook  | Google Google